Naš odziv na žled

Slovenijo je pretresla ena največjih katastrof zadnjih desetletij.

Slovenijo še vedno pretresa ena največjih katastrof zadnjih desetletij. Številni požrtvovalni prostovoljci, gasilci, skavti, taborniki, vojaki, policisti so dnevno aktivni pri odpravljanju težav, mi pa smo dali naš skromen prispevek v obliki toplih obrokov kriznemu centru Logatec, ki so ga preselili iz štabne enote v dom Marije in Marte, kjer redno skrbijo za starejše, otroke in socialno ogrožene. Tja sedaj prihaja mnogo prostovoljcev ter prebivalcev, ki še vedno nimajo elektirke po dodatno energijo v obliki toplih obrokov in toplih napitkov.
Dogovorili smo se za dostavo toplih obrokov ta teden, ko se naj bi zagotovilo elektriko večini prebivalcev.

Danes smo se že zgodaj zjutraj odpravili po donirano zelenjavo, ki nas je čakala na biološki kmetiji Studen. Gospa Silva, ki se že več kot deset let ukvarja z biološkim kmetovanjem, je prijazno odstopila pravzaprav vso zelenjavo za današnji obrok tople, in kakor smo kasneje videli, na moč dobre jote.
Ker naše društvo še nima lastne kuhinje, nam jo je z veseljem za čas kuhanja posodila Skupnost za zavest Krišne, kjer smo prostovoljci preživeli dopoldan ob kuhanju.

Tako smo ob času kosila dostavili in pomagali razdeliti okoli 150 obrokov tople enolončnice, ki so jo bili veseli družine in posamezniki, ki še vedno čutijo posledice in pretkle situacije z žledom kot tudi gasilci, policija ter vojska, ki na logaškem območju delajo pravzaprav ves čas, da bi se stanje čim prej vrnilo v vsaj približno ustaljene tokove.

V domu Marije in Marte na šolski ulici, kjer je potekala delitev hrane, je bilo čutiti povezanost ljudi in pripravljenost za sodelovanje saj se v čem takem zelo jasno, da smo vpeti v lokalno okolje in kako smo zares odvisni od neposrednega bivalnega prostora in soljudi.

Vse vas tudi naprošamo za delitev naše objave saj bi radi dosegli čim več posameznikov, kmetij, zadrug, etc, ki bi nam lahko za prihajajoči teden donirale zelenjavo za tople obroke na isti lokaciji v Logatcu.
V poštev pridejo: (kislo) zelje, repa, krompir, fižol, korenje, ješprenj, koleraba, zelena.

Projekt so omogočili:
– projekt Zeleni zabojček s kmetijo Studen (donacija hrane)
– kmetijska zadruga Zlato Polje  (donacija hrane)
– EKO porta (donacija hrane)
– skupnost za zavest Krišne  (donacija v obliki kuhinjskih prostorov, opmre, začimb…)
– prostovoljci društva
– posebna prostovoljca iz Rige (več o njunem obisku)

Kontakt:
Uroš Colja     051 413 391
Mateja Zore  070 343 622
info@ffl.si