Begunci

Pripravljamo se na pomoč beguncem v obliki kuhanja svežih obrokov.
Preko 40 let, od obstoja svetovne organizacije, nas vodi izročilo gostoljubja, kar v prevodu današnje situacije pomeni, da si begunci zaslužijo primeren sprejem, vključno s sprejemanjem njihovega verskega izročila. V takem duhu organizacija preko produžnic deli sveže obroke po celem svetu.

Za ta namen zbiramo prostovoljce, zelenjavo in sredstva za izvedbo distribucije sveže pripravljenih obrokov.
V sodelovanju z društvom Up Jesenice, ki že dlje časa skrbi za prvo skupino beguncev, na slovensko italijanski meji v Gorici se dogovarjamo za kuhanje svežih obrokov skupini 150-ih beguncev.
Prvo donacijo makaronov smo prejeli od ‘Čezvesoljske Zombi Cerkve blaženega zvonjenja’, ki nam je prijazno ponudila pomoč. Cerkev je hkrati ponudila svojo bazo prostovljcev, dogovarjamo pa se tudi da bi bila brezplačna ambulanta v Gorici, na voljo tudi beguncem.

Trenutno računamo, da bomo lahko preko kuhinj s katerimi sodelujemo pripravili približno 150-300 obrokov, za naslednji mesec pa se dogovarjamo za večjo kuhinjo, od koder lahko načrtujemo večje količine svežih obrokov.

Vse-slovenski odziv nevladnih organizacij
V dveh zaporednih četrtkovih srečanjih, v prostorih Sloge, smo se preko 20 nevladnih organizacij sestali in zedinili v pomoči, s ciljem zagotoviti usklajen odziv na prihod večjega števila beguncev v Slovenijo. Poleg tega smo pripravili tud poziv vladi, s predlogi, glede na situacijo. Več informacij >>

Kaj delajo nevladne organizacije ?
Ravno to srečanje je spodbudilo pripravo ‘mapping-a’ – geodistribuciji pomoči ali po domače: Kje in kaj počnejo nevladne organizacije. Seznam je objavljen na spletni strani  Amnesty international, povezava >>

Globalni odzivi na stanje beguncev na področju bivše juge
Food For Life Global je mednarodna organizacija, ki se v kriznih časih in elementarnih nesrečah odziva z mobilno kuhinjo oz. distribucijo svežih obrokov žrtvam nesreč.
Ker je organizacija preselila sedež v Slovenijo, se del slovenske ekipe dogovarja za pomoč enotam v Srbiji, Bosni ter Makedoniji. Največjo prioriteto posvečamo Srbski enoti, ki se mobilizira in priravlja na redno kuhanje svežih obrokov za begunce v Beogradu.
V sodelovanju s humanitarnim društvom Adra se dogovarjamo za kuhanje in distribucijo večjih količin svežih obrokov.

Madžarska podružnica že nekaj časa redno vsak dan deli okoli 300 svežih obrokov, na na dveh lokacijah ob glavni želežniški postaji v Budimpešti, kamor se je letos zateklo že 145.000 beguncev. Pomoč zagotavljajo tudi v oblik oblačil, čevljev, izdelkov za osebno higieno. Predstavnica podružnice pravi ”pomoč ljudem brez diskriminacije v taki stiski je moralna dolžnost”.

Zbiramo hrano:
Čičerika, riž, testenine, stročnice, obstoječe sadje in zelenjavo ter prostovoljce.

Donacije sprejemamo v naši pisarni, v centru Ljubljane, na Dalmatinovi 2 (bivša Metalka).
Kontakt:
051 413 391
E-pošta: info@ffl.si
Kontaktna oseba: Uroš Colja

Imate odeje, obleke, obuvala, ki bi jih radi donirali?
V ljubljani obstaja več zbrinih točk, tule je ena ki redno zbira za 150 beguncev v Gorici. Zbira se: Kuhinjski pribor, čevlji, toaletne potrebščine, ruzaki, torbe spalne vreče, podlage, deke
Kontaknta oseba: 040 13 29 13  (Suzana)
Več o točki, željah, odvozu s slikami na Facebok strani >>